Motovun

je najsnažnije izvorište pozitivne energije u Istri, jer se ovdje križaju tri zmajeve brazde.

Motovun 2017-02-19T15:08:01+00:00

GORE JE DOLJE JE

Motovun

Motovun je drevni gradić okružen srednjovjekovnim zidinama na vrhu strmog brežuljka nadmorske visine 277 m, koji se uzdiže nad dolinom rijeke Mirne. Kraj župne crkve Svetog Stjepana iz 17 st. na glavnom gradskom trgu uzdiže se romaničko-gotički zvonik iz 13. st., dok drugu stranu trga krasi romanička palača, najveća profana zgrada u Istri iz toga vremena.

Uokolo Motovuna prostiru se vinogradi iz kojih nastaju čuvena istarska vina – malvazija i teran.

Motovunska šuma, koja se prostire kilometrima dolinom rijeke Mirne, najveće je stanište istarskih tartufa – cijenjenih podzemnih gljiva.

Od značajnijih manifestacija koje se održavaju u Motovunu izdvajaju se: Međunarodna ljetna škola zdravlja, Međunarodna ljetna škola arhitekture, Motovun Film Festival , Festival Velog Jože, Motovun  expo- sajam unikatnih istarskih suvenira i TeTa – festival  terana i tartufa.

Najistaknutije povijesne ličnosti Motovuna zasigurno su Andrea Antico, skladatelj i drugi tiskar u povijesti glazbe; Josef Ressel koji je 1827. godine prvi izveo pogonski pokus, parnim strojem, svog izuma brodskog vijka. U novijoj povijesti ističe se Mario Andretti, svjetski prvak Formule I 1978. godine i pobjednik “500 milja Indianapolisa”, koji je rođen u Motovunu 1940. godine.

Motovun i motovunska šuma bili su inspiracija poznatom hrvatskom književniku Vladimiru Nazoru za alegoričnu pripovijetku “Veli Jože”.

Prema novijim alternativnijim istraživanjima Motovun je vrlo jako izvorište pozitivna Zemljine energije, sijecište tzv. “Zmajevih brazdi”, i stoga predstavlja izvrsno mjesto za meditaciju i duhovno opuštanje.

Ukoliko izaberete Motovun kao svoju destinaciju za odmor, jamčimo vam užitak u vrhunskim gurmanskim specjalitetima i vinima, u panoramama i prirodi koje ostaju trajne uspomene, a ukoliko ispod volte začujete klapsku pjesmu, to je zacijelo Vaš sretan dan.

POŠALJITE UPIT
Apartmani Bella Vista Motovun

MOTOVUN

Grad spomenik